Kobza Vajk | Szóló

Koncert címe: Az ud vándorútján | Orient-Occident

Az előadó nem kisebb dologra vállalkozik mint hogy az itthon alig ismert udot, más néven arab lantot, az európai lant elődjét szélesebb körben megismertesse. A perzsa eredetű ud javarészt az Ibériai félszigeten keresztül mór közvetítéssel került a középkori Európa kulturális életébe. A magyar hallgatók számára nem csak a török hódoltság korának zeneisége és az európai lant elterjedése miatt lehet izgalmas a hangszer megismerése; egy magyar pengetős hangszerrel, a kobozzal mutat távoli, de kétségbevonhatatlan rokonságot. A koncerten az ud útját járva megjelennek iráni, örmény, klasszikus török dallamok, valamint a középkori és a reneszánsz mediterráneum zenei világa. Elhangoznak Vajk saját szerzeményei, illetve hallható néhány szám a kortárs lantszerzőktől is. Munkájának s koncertjeinek egyik legfontosabb szellemi útjelzője a mindenben ott élő Eredendő, a Végtelen megidézése. Erre a meditatív utazásra hívja és viszi magával hallgatóságát.  

Kobza Vajk – ud (arab lant)

A legutóbbi szólólemez itt hallgatható meg: https://youtu.be/RIFFSbzEn0U
Rövid koncertízelítő a Regejáró Misztrál Fesztiválról: https://youtu.be/ha6gzXSv7Ko

Fotó: Zsolti Tamás @ 2019

Rövid életrajz: Önművelés útján tanulva másfél évtizede játszik pengetős hangszereken. Zeneszerszámai: az ud (úd, vagy arab lant /عود), saz, bağlama, pszaltérium, guszli, kithara és a koboz. Elsősorban a népzene és a régizene nyelvezetén keresztül ismerkedett meg a muzsikálással. Évekig a szentendrei Nyári Régizenei Akadémia és a győri Lant- és gitárfesztivál hallgatója és később előadója is volt. Mára kialakult saját zenéje viszont már nem köthető szorosan egyik műfajhoz sem. Az improvizáció és a bartóki metódus formavilága mind a mai napig igen fontosak számára. Az európai zeneesztétika, az orientális játéktechnika, a kortárs kompozíciós technikák, valamint a régizenék hangzásvilága egyaránt meghatározóak munkásságában. A zenét és a művészetet egyetemes mivoltában szemléli. Ud játékával már elbűvölte Ankara, Isztambul, Berlin, München, Krakkó, Bécs és Salon de Provance zeneértő közönségét is.

A szóló koncertet ajánlja: szakrális terekbe, történelmi tematikájú rendezvényekre, régi- és világzenei műsorok mellé, csendes kávéházi estekre, borfesztiválokra és igényes kulturális alkalmakra.

 

Koncertszervezés:

Gál Ágnes
booking & művészeti menedzser
juventus.production@gmail.com
+36 20 946 3702

2015 (c) Kobza Vajk - Minden jog fenntartva - Weboldalkészítés: Meneruwa Design