Rövid Kérdezz – Felelek Kobza Vajkkal a Zeneipari Hivatalban 2015.04.26
by on április 26, 2015 in Hírek
Vajk márciusban iratkozott be hozzánk. Lelkesedése az első pillanattól kezdve látványos: minden kedden, jóval a Zeneipari menedzsment-tanórák előtt megérkezik az iskolába és beül a könyvtárba. Heti Zeneipari Hivatal-diákportré.
Mikor, hogyan, miből jöttél rá, hogy zenélni akarsz?

“Két-három éves lehettem, amikor életem első koncertjét hallottam. A Calcutta Trió játszott, indiai klasszikus zenét. Kiskoromtól kezdve művészetet, régi- és népzenét kedvelő és művelő családban nőttem fel. Ez megalapozta a letisztult zenei hangzás iránti igényemet.
15-16 éves koromban egy jó barátomtól kaptam egy lemezt (Jan Garbarek – Anouar Brahem – Shaukat Hussain: Madar; ECM Records, 1994). Elsőre, ahogy meghallottam Brahem oud játékát, abban a pillanatban tudtam, hogy ez az a hangszer, amin játszanom, teremtenem kell. Azóta is ez a fő hangszerem, több más keleti pengetős mellett.”

Mi volt az első lemez, amit megvettél?

“A Vàgtàzò Halottkèmek: A világösztön kiugrasztása c. lemeze volt. A borítója miatt vettem meg. Olyan, számomra hiánypótló erő jön át rajta, ami azonnal magával ragadott. A rég elfeledett emlékek pereméről robbant be életembe. Kamaszkorom óta a legnagyobb nehézségeken is átlendít és felráz a szellemi toprongyságból. Életigenlő muzsika a javából!”

Miért jelentkeztél a Zeneipari Hivatalba?

“Mint alkotó, a mában élő muzsikus-palántaként sosem voltam jó szervező, se tervező hosszútávon. Rájöttem, hogy valamilyen módon elszeretném juttatni, az ilyesfajta zenei-szellemi táplálék iránt nyitott emberi lényekhez a muzsikámat. Ehhez nem volt elengedő és hatékony, ahogy csináltam a dolgokat. Tanulni szeretnék hibáimból és mások javára válni. Az a gondolatfonalam, hogy addig én sem tudok feltétel nélkül segíteni, amíg én is segítségre szorulok. Pedig az a szándékom, hogy a hozzám is hasonló utakon járó, zenész-sorstársaimnak építő és hatékony tanácsokat tudjak adni. Fel nyitni a szemeket, kiengedni az alvó szellemet a palackból! Itthon rengeteg, több okból háttérbe szorult tehetséget látok. Ezen is szeretnék változtatni, akár menedzselném is őket. Még csak két hónapja járok a Zeneipari Hivatalba, de úgy tapasztalom, hogy már most megérte.”

Ha bármelyik zenei korszakba elmehetnél, hova mennél és miért?

“Sehova nem mennék. Izgalmasan figyelem a “most és itt” állapotát. Soha nem hallhatott és láthatott lehetőségek, opciók vannak kezünkben zenei téren. A folyamatos technikai változás és a zenei hangzás-festés korszakát írjuk. Ugyanakkor megjelent egy általános tendencia, a hangszennyezés, más néven a zaj. Ha bemegyek egy üzletbe, folyamatosan szól valami a háttérben. Általában rádió. Úgy látszik a csend, egy zavaró és furcsa lénnyé vált a zakatoló világ szemében. Pedig a zene mélységeit, magasságait meghódítani vágyók számára elengedhetetlen a zaj-nélküliség. Szerintem egy valós igényekre érzékeny, magasabb szintű zene-élmény befogadó generációt kellene életre hívni. És szerintem ez (ön)nevelés kérdése is. Minőségi zenehallgatás-igény terén már van zeneipari példa: a TIDAL. A fenti témával kapcsolatban ajánlom mindenki figyelmébe Szabó Sándor: A zene metafizikája c. (2011) könyvét. Szerintem megkerülhetetlen mű annak, aki muzsikálásra adja fejét és kíváncsi a zene evolúciójára.”

vajk_02
2015 (c) Kobza Vajk - Minden jog fenntartva