Kobza Vajk Szóló

Az úd vándorútján | Orient-Occident

A koncertről: Az előadó nem kisebb dologra vállalkozik, mint hogy az itthon alig ismert perzsa eredetű úd-ot (arab lant), az európai lant elődjét átfogóan megismertesse a hazai közönséggel. A koncerten az úd történelmi vándorútját járva megjelennek az iráni, örmény, török és arab dallamok, valamint a Mediterráneum közép- és reneszánsz-kori zeneisége mellett a jelenkori lantszerzők dalai és saját szerzeményei is. Az európai zeneesztétika, az orientális tradíciók, a kortárs kompozíciós technikák, valamint a letűnt korok muzsikái egyaránt kihallhatóak a sokszínű előadásban. Az Orient-Occident című úd szóló előadása páratlan, maradandó koncertélményt nyújthat a vájt fülű hallgatóknak.

Kobza Vajk – úd (arab lant)

Tömören az údról: Az arab lant – más néven úd – a Közel-Kelet zenei kultúrájának egyik legfontosabb instrumentuma. Az iraki Munir Bashir (1930-1997), akit az úd királyának is mondanak említi, hogy a legrégebbi források szerint a hangszer őse Babilonból származik. A legenda szerint Máni prófétához köthető az arab lantnak a Közel-Keleten kialakult nagy népszerűsége, akit nyugat Buddhája és kelet Krisztusaként emlegetnek. Az úd többek között mór közvetítéssel került a középkori Európa kulturális életébe, hogy majd leszármazottja a reneszánsz egyik legkedveltebb hangszerévé váljon. A magyar hallgatók számára nemcsak azért lehet izgalmas az úd, mert utódja rendkívül elterjedt volt Magyarországon, vagy mert a török hódoltság muzsikájának alaphangszere, hanem azért is, mert egy népi pengetős hangszerünkkel, a kobozzal mutat rokonságot. 

Fotó: Grúz Bence 2023

Az előadó rövid életrajza: Kobza Vajk a régi korok zene-esztétikáját követve, a kortárs orientális zene hazai képviselője. Hazánkban javarészt a kevéssé ismert középkori, illetve keleti pengetős hangszereken játszik. Zeneszerszámai: az úd (arab lant / عود), bağlama, pszaltérium, kithara, ektara és a koboz. Kezdeti időkben a népzene és a régizene nyelvezetén keresztül ismerkedett meg a muzsikálással. Másfél évtizedig a szentendrei Nyári Régizenei Akadémia, majd a győri Lant- és Gitárfesztivál hallgatója és később előadója is. Mára kialakult zenéje viszont már nem köthető szorosan egy műfajhoz sem. A pillanat teremtő erejéből fakadó rögtönzés az egyik alapja a művészetének. Egyedi úd-játékával már elbűvölte Ankara, Isztambul, Berlin, München, Krakkó, Bécs és Salon-de-Provence zeneértő közönségét is. A Magyar Örökség-díjas és világhírű régizenei formációnak, a Kecskés Együttesnek tagja.

Kobza Vajk szóló műsorát ajánljuk: szakrális terekbe, történelmi tematikájú rendezvényekre, régi- és világzenei műsorok mellé, borfesztiválokra, vagy ünnepi-kulturális alkalmakra.  

Megjegyzés: A koncert műsorideje: 45-70 perc között (Ez igény szerint változik). Optimális hangbeállás: 20 perc. A zenei előadás zárt, csendes térben érvényesül a legjobban, de megfelelő hangosítás mellett természetesen szabadtéren is működik. 

További részletekért (technikai rider, fellépési díj+útiköltség, egyéb) kérem, szíveskedjen felvenni velünk a kapcsolatot! Köszönjük!

Koncertszervezés:
Egy Könyv Lanthoz Való Produkció
booking & művészeti menedzsment
info (kukac) kobzavajk (pont) com
+36 20 230 44 71

2015 (c) Kobza Vajk - Minden jog fenntartva