Kobza Vajk Szóló

Koncert címe: Az úd vándorútján | Orient-Occident

Az előadó nem kisebb dologra vállalkozik, mint hogy az itthon alig ismert údot, más néven arab lantot, az európai lant elődjét megismertesse. A perzsa eredetű úd javarészt az Ibériai félszigeten keresztül mór közvetítéssel került a középkori Európa kulturális életébe. A magyar hallgatók számára nem csak az európai lant eredetének és a török hódoltság korának muzsikája miatt lehet izgalmas a hangszer megismerése; egy magyar pengetős hangszerrel, a kobozzal mutat rokonságot. A koncerten az úd útját járva megjelennek iráni, örmény és török dallamok, valamint a Mediterráneum közép- és a reneszánsz-kori zeneisége is. Elhangoznak Vajk saját szerzeményei, illetve hallható néhány dal a kortárs arab-lantszerzőktől is. Munkájának s koncertjeinek egyik legfontosabb szellemi útjelzője a bennünk élő Végtelen megidézése. Erre a meditatív utazásra hívja és viszi magával hallgatóságát.  

Kobza Vajk – úd (arab lant)

 

Fotó: Zsolti Tamás  2019

Rövid életrajz: Önművelés útján tanulva másfél évtizede játszik pengetős hangszereken. Zeneszerszámai: az úd (ud, vagy arab lant /عود), saz, bağlama, pszaltérium, guszli, kithara és a koboz. Elsősorban a népzene és a régizene nyelvezetén keresztül ismerkedett meg a muzsikálással. Évekig a szentendrei Nyári Régizenei Akadémia és a győri Lant- és gitárfesztivál hallgatója és később előadója is volt. Mára kialakult saját zenéje viszont már nem köthető szorosan egyik műfajhoz sem. Az improvizáció mind a mai napig igen fontos számára. Az európai zeneesztétika, az orientális játéktechnika, a kortárs kompozíciós technikák, valamint a régizenék hangzásvilága egyaránt meghatározóak munkásságában. A zenét és a művészetet egyetemes mivoltában szemléli. Úd játékával már elbűvölte Ankara, Isztambul, Berlin, München, Krakkó, Bécs és Salon de Provance zeneértő közönségét is.

A szóló koncertet ajánlja: szakrális terekbe, történelmi tematikájú rendezvényekre, régi- és világzenei műsorok mellé, csendes kávéházi estekre, borfesztiválokra és igényes kulturális alkalmakra.

Koncertszervezés:

Gál Ágnes
booking & művészeti menedzser
juventus.production@gmail.com
+36 20 946 3702

2015 (c) Kobza Vajk - Minden jog fenntartva