Kobza Vajk Szóló

Az úd vándorútján | Orient-Occident

A koncertről: Az előadó nem kisebb dologra vállalkozik, mint hogy az itthon alig ismert perzsa eredetű údot (arab lantot), az európai lant elődjét megismertesse a hazai közönséggel. A koncerten az úd útját járva megjelennek az iráni, örmény és török dallamok, valamint a Mediterráneum közép- és reneszánsz-kori zeneisége mellett a kortárs lantszerzők dalai és saját szerzeményei is. Az európai zeneesztétika, az orientális játéktechnika, a kortárs kompozíciós eljárások, valamint a régi korok hangzásvilága egyaránt kihallható sokszínű előadásában.

Tömören az údról: Az egyik legnagyobb volt údművész, Munir Bashir említi, hogy a legrégebbi források szerint a hangszer őse Babilonból származik. A legenda szerint Máni prófétához köthető az arab lantnak mára kialakult formája és népszerűsége, akit nyugat Buddhája és kelet Krisztusaként emlegetnek. Az úd többek között mór közvetítéssel került a középkori Európa kulturális életébe. A magyar hallgatók számára nemcsak azért lehet izgalmas az úd, mert utódja rendkívül elterjedt volt Magyarországon, vagy mert a török hódoltság muzsikájának alaphangszere, hanem azért is, mert egy népi pengetős hangszerünkkel, a kobozzal mutat rokonságot. 

Kobza Vajk – úd (arab lant)

Fotó: Zsolti Tamás  2019

Az előadó rövid életrajza: Önművelés útján tanult a hazánkban javarészt kevéssé ismert pengetős hangszereken játszani. Zeneszerszámai: az úd (ud, vagy arab lant /عود), saz/bağlama, pszaltérium, kithara/lyra és a koboz. Elsősorban a népzene és a régizene nyelvezetén keresztül ismerkedett meg a muzsikálással. Mára kialakult zenéje viszont már nem köthető szorosan egyik műfajhoz sem. Két évtizedig a szentendrei Nyári Régizenei Akadémia, majd a győri Lant- és Gitárfesztivál hallgatója és később előadója is. A pillanat teremtő erejéből fakadó rögtönzés az egyik alapja a művészetének. Úd-játékával elbűvölte Ankara, Isztambul, Berlin, München, Krakkó, Bécs és Salon de Provance zeneértő közönségét is.

Kobza Vajk szóló műsorát ajánljuk: szakrális terekbe, történelmi tematikájú rendezvényekre, régi- és világzenei műsorok mellé, borfesztiválokra, vagy ünnepi kulturális alkalmakra.  

Megjegyzés: A koncert műsorideje 30-60 perc (igény szerint). A zenei előadás zárt, csendes térben érvényesül a legjobban, de megfelelő hangosítás mellett természetesen szabadtéren is működik. 

További részletekért (technikai rider, fellépési díj+útiköltség, egyéb) kérem, szíveskedjen felvenni velünk a kapcsolatot! Köszönjük!

Koncertszervezés:
Egy Könyv Lanthoz Való Produkció
booking & művészeti menedzsment
egykonyvlanthozvalo (kukac) gmail (pont) com
+36 20 230 44 71

2015 (c) Kobza Vajk - Minden jog fenntartva