2017-es számvetés
by on január 7, 2018 in Hírek

Kedves Mind!

Sűrű és meglepetésekkel teli volt az elmúlt év is. A tapasztalás-valóságok csak úgy kibomlottak belső szemünk előtt és hát számot vetek. Mert rengeteg minden nem történt, mégis írnom kell azokról, amik tényleg történtek s véleményem szerint előrébb vitték világunk kerekét, apró csodákkal elviselhetőbbé tették a létezést bolygónkon, melyek mellett nem szabad elmenni szó nélkül és amik miatt hálás vagyok. Izgalommal tölt el, hogy mennyi mindent nem fogok leírni, mert a lényeges dolgok mindig bennünk zajlanak, sosem a nagy nyilvánosság előtt, úgyhogy örömmel mondhatom, hogy csak a külvilág felé tett lépésekről fogok szólni, így visszaemlékezésem velős és tömör lesz. Amennyire lehet… 🙂

2017 március elsején koncertünkre egy dupla lemezbemutatón került sor Budapesten, a The Moon and the Nightspirit meghívására. Amit utólag is nagyon köszönünk szépen nekik. Ekkor jelent meg Weixelbaum Laurával első közös lemezem, Ez az idő nem idő, ez a hely nem hely címmel. Számomra hatalmas élmény volt a lemezfelvétel, melyre a váci görög templomban került sor. Ez rituális zene. Nem olyas valami, amit az ember otthon berak háttérzenének. Ez pontosan élet-halál előtér zene még akkor is, ha nem kényelmes, túl esik a komfortzónánkon. Pedig a zóna átlépésével betekintést nyerhetünk letűnt világok szakralitásába, és ránk ordít: Ne féljetek a mélység vizeitől! Mert alászállás ez, árnyékvilágunkba. Van, aki már megjárta ezt az utat és van, aki még gyűjti bátorságát az elinduláshoz. „A világosság felé vezető úton megtett minden lépés mélyebb sötétséget idéz.” – hogy idézzem Hamvas Béla bá-t. És be kell járjuk az utat, amíg a lélek végleg kilép a nappali fényre. Számomra ez a lemez a belső alkímiáról szól. Külön hálás köszönet Szabó Sándor-nak, aki az egész anyagot felvette és a Tandem Records & Studio-ban megkeverte.
Még annyit, hogy a lemezről egy nagyon szép, méltató kritika jelent meg a nyári Metal Hammer Hungary magazinban. Érdemes elolvasni.
A lemez itt meghallgatható: http://bit.ly/2u3uOqD
A lemez itt megrendelhető: http://bit.ly/2uLTuS1

A tavalyi év nagy eseménye volt számomra a HKM Trió névváltoztatása. BOGA néven folytattuk tovább utunkat Bakai Márton hegedűművésszel kiegészülve. Nem sokkal utána készítettünk egy háromszámos bemuttakozó EP-t, ami a Great River Records gondozásában jelent meg. Külön köszönet ezért, Heidrich Rolandnak, aki a felvételt készítette és megkeverte. Több állomásos kis turnén vagyunk túl és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Igyekszünk a továbbiakban is, az általunk kijelölt szellemi úton tovább haladni. Következő koncertjeink feltehetőleg 2018 második felében lesznek. A 3számos kislemez addig ronggyá hallgatható itt: http://bit.ly/2q0kHka

Második alkalommal kért fel Török-Zselenszky Tamás barátom és zenészkollégám, hogy soron következő metafizikai regényéhez készítsek könyvborítót. Hatalmas megtiszteltetés számomra, mert a könyvet elolvasva, valami olyan dolog került napvilágra, amit lehet évtizedek múlva fognak csak nagyra értékelni. Aki meg mostanság olvassa, az olyan szellemi kincset kap ajándékba, aminek következményei beláthatatlanok. Időtlen, a hétköznapokban is bátran előhívható lelki nemesség lesz a jussunk.
A könyv megrendelhető itt: http://bit.ly/2F7r7mr
Portréfilm az íróról: https://youtu.be/l8T5Yz_fXfA

Szeptember elején voltam Sieben koncerten, ami mára már egy egyszemélyes projekté alakult és teljesen összenőtt Matt Howden nevével, akit méltán nevezhetünk a neofolk atyjának. A koncert után felbátorodva üzenetet írtam neki és pár levélváltás után arra lettem figyelmes, hogy megosztotta legutóbbi szóló lemezemet az alábbi kiírással:
„Guaranteed to brighten up your sonic sinuses… Beautifully sonic and expressive!”
Ennél nagyobb dicséretet még sohasem kaptam. Thank you Matt! 🙂
Ajánlom mindenkinek, hogy szintén hallgassa meg Matt Howden munkáit.
Sieben – Matt Howden oldala itt: http://bit.ly/2D2aesT
Legutóbbi szólólemezem meghallgatható itt: http://bit.ly/2vckEW4

Nagy lelkesedéssel csatlakoztam decemberben a Memento Mori Egyesülethez, akikkel már régóta kapcsolatban állok. Első önálló kiállításomat is ők rendezték (A másodikra feltehetőleg idén sor kerül) és mindezek mellett koncertek és egyéb kulturális események szervezői. Az első költeményeimet is ők publikálták a www.gothic.hu oldalukon. Karácsonyi ajándékként pedig megjelent az Egyesület KatART II. kiadványa, ahol egy rövid leírás található a munkásságomról Toót-Holló Tamás író méltatásával s pár képemmel együtt. Hálásan köszönöm a Memento Morinak, hogy felkaroltak és, hogy valódi értékmentéssel foglalkoznak.
A KatART II. kiadvány megtekinthető itt: http://bit.ly/2qB6tbi
A Memento Mori Egyesület oldala: http://mementomori.hu/

Zárom soraimat nemrég elérve az 1000. követőt itt a virtuális térben. Az idei év sem lesz szűkös eseményekben. Igyekszem a továbbiakban is olyan dolgokat teremteni, amelyek által lelkünk nemesebbé, szellemünk teljesebbé válhat. Amelyek segítik a bennünk élő örök Eredendő, a tiszta tudat felismerését.
Ha tudtok olyat, aki szerintetek szívesen hallgatná, olvasná, nézné munkáimat, akkor kérlek benneteket, ajánljátok számára az oldalamat!
Kívánok mindenkinek áldott, bőséges, egészséges és jelentőségteljes új esztendőt! Áldás minden érző lénynek!

Vajk
2018.01.07

2015 (c) Kobza Vajk - Minden jog fenntartva