RELEASED: 2003.11.22.
ARTIST: Ökrös Csaba & Kobza Vajk
LABEL: Szerzői kiadás | Author's Edition
CATALOGUE NUMBER: KV-09 (Reissue 2019)
NUMBER OF DISCS: 1
Őstánc

Sorrend | Tracklist:

1. Szírmayné 04:59
2. Kettős 04:13
3. Fél oláhos 02:55
4. Bukovinai 02:14
5. Rákóczi induló 05:07
6. Rókatáncz 04:32
7. Apponyi tánczok 04:02
8. Tűz lángja 02:58
9. Sepsies 06:16
10. Erdélyies 03:59

Ökrös Csaba | hegedű
Kobza Vajk | koboz

Közreműködők | Contributors:
Herczeg László | def, ütőhangszerek
Nagy Zoltán | dob, ütőhangszerek
Molnár Péter | töröksíp, kaval, fúvósok

 

» Őstánc Stream: https://backl.ink/142461258
» Soundcloud: https://bit.ly/3nJhUXg
» Insta: https://bit.ly/2IRCfKD
» Fb: http://bit.ly/2kO9Xn8

 

Ez egy régi lemez kiadása új köntösben barátom, Ökrös Csaba (1960-2019) Liszt Ferenc-díjas hegedűművész emlékére, 2019 | To my friend: In memoriam Csaba Ökrös violinist – Album Re-issue in 2019 (Digital Release Only!)

Őstánc | Ancient Dance
Traditional Hungarian Folk & Early Music
Felvétel, mix és utómunka | Recorded, Mixed and Mastered: Pro Musica Studio, Szentendre, 2003
Borítókép | Cover Photo: Kobza Vajk
Szerzői kiadás | Author’s Edition © Ökrös Csaba & Kobza Vajk, 2003.11.22
Minden jog fenntartva! All rights reserved!

Leírás: Egy régi barát és zenésztárs, Ökrös Csaba (1960-2019) hegedűművész emlékére

Csabával három hónappal azelőtt beszéltem telefonon utoljára, mielőtt végleg az örök vadászmezőkre távozott. Akkor szomorúan, halkan fűzte a szót: nagyon nincs jól, de sok terve van és örülne, ha csinálnánk újra egy lemezt, de most „törököset”. Haboztam, de mondtam neki, hogyha majd újra otthon lesz, akkor beszéljünk róla. Most már igazán otthon van, de ott már nem készülhet új lemez. Sajnálom, Csaba mester!
Most van kerek húsz éve, hogy Krakkóban a Jagelló Egyetem udvarán zöldfülű, kezdő kobzosként kísértem az ő virtuóz hegedűjátékát. Bár alig tudtam még játszani a hangszeren, ő lelkesített, bátorított. Számomra ez volt az egyik legnagyobb dolog, amit kaphattam tőle; az inspiráció. Ő beszélt rá, hogy készítsük el a lemezt, amely Őstánc címmel meg is jelent 2003-ban (100 darabos, limitált, kereskedelemben nem kapható példányszámban), és amelynek a lemezbemutató koncertje a Pesti Vigadóban volt azon év november 22-én. A koncertről méltató kritika jelent meg a FolkMAGazinban (2004/I.). Az Őstánc lemezt – annak ellenére, hogy örömmel és büszkeséggel tölt el, hiszen a nagy Ökrös Csaba mesterrel közösen készült – szégyellem. Talán még érnie kellett volna az anyagnak és többet kellett volna gyakorolnom. A technikai tudásom is enyhén szólva szegényes volt. Nagyon nem vagyok megelégedve azzal, amit és ahogyan játszom rajta. A hangfelvételre egy házi stúdióban került sor, de kevés időnk volt a felvételre, mondhatni csupán egyszer volt alkalmunk feljátszani a számokat. A keverés is silány lett. A felvétel sávjai sincsenek már meg, így a lemezen hallható hanganyagot digitalizáltam és teszem most újra elérhetővé a világhálón. Legutoljára 2004-ben játszottunk együtt egy erdélyi lakodalomban, ahová egyenesen Lengyelországból érkeztünk egy borfesztiválról. A finom, aranyérmes borból maradt még a vászontáskában és igencsak a palack aljára nézett Csaba mester. A lakodalomban a játék közben kis pihenőt tartottunk, majd folytatni kellett volna a nagy talpalávalót, de Csaba eltűnt. Egy órán keresztül kerestem amikor is megtaláltam őt a közeli parkolóban két autóbeálló között. A hátán feküdt és nézte a csillagokat. Hirtelen azt hittem rosszul van, de szólt, hogy menjek oda. Ragyogó szeme nyitva volt és fura mód jómagam is mellé feküdtem a nyirkos aszfaltra és tekintetem a tiszta éjszakai égboltra szegeztem. Így feküdtünk egymás mellett, majd kisvártatva megszólalt: – Ezeknek ott a lakodalomban fogalmuk sincs, hogy mekkora csoda a teremtett világ! Van-e ennél szebb, Vajk barátom? Van-e ennél szebb??? Nem hiszem! Isten csodája! De mégis, az összes csillagnál is még nagyobb csoda az, hogy van muzsika. Nem értem, hogy létezhet, de így van! Vajk, sose hagyd abba a zenélést!
Ebben maradtunk. Természetesen aznap este nem fizettek ki minket, de olyan útravalót kaptam Csaba mestertől, ami megfizethetetlen!
Drága Csaba mester! Köszönök minden együtt zenélést, tanítást és jó szót, amit kaptam tőled!
Vigyázz magadra és kívánom, hogy lelked leljen békére és remélem, hogy minél több jó benyomással távozol ebből szférából! Jó utat! Ég és Föld veled, barátom!
Áldás,
K.V.

2019.07.15

2015 (c) Kobza Vajk - Minden jog fenntartva