Dal a kilenc világról – Kiállításmegnyitó és Koncert Vácon! 2017.01.13
by on január 5, 2017 in Hírek

 

Weixelbaum Laura: Dal a kilenc világról című kiállítása

Esemény a Facebook-on: www.facebook.com/events/357025564661765/


Megnyitja: John Morgan, USA (író, szerkesztő, könyvkiadó)
Verseiből felolvas: Simonka Tamás
Koncert: Weixelbaum- Kobza- Major trió

Ajánló: “Egy igazán egyéni, eredeti énekes, akin nem fog a divat. (…) Megidéző éneke a sámánok ősi világába repíti a hallgatót, amelyben énekhangja a viharos vadságot és a szellő simogató lágyságát egyaránt képes átfogni.”- írták Lauráról.

A Trió vallomása: Az ókori hősi eposzok, halottas-könyvek imái, középkori mágikus énekek, a szertartás hangok, mind saját zenei jelnyelvünkön keresztül szólnak hozzánk. A láthatatlan világ üzenetét és az aranykor lelkivilágát közvetítik felénk. A mulandóság tengelyének kerekébe éket rakva, az örökkévalóság örök folyamatábráit, jelképeit öltjük fel magunkra, és mint eszközök, egy belső sugallatra muzsikává varázsoljuk a kimondhatatlant. Aki koncertünkön elcsendesedik, újra meghallhatja az elfelejtett ősök halhatatlan énekeit.

Leírás: A trió 2014-ben jött létre Weixelbaum Laura ötleteinek, dalainak koncepcióját követve, Kobza Vajk hangfestői, keleti pengetős muzsikus és Major Balázs, letisztult, ösztönös ritmusszekciójával kiegészülve. Így váltak hárman egésszé. Első közös zenei előadásuk “Ishtar az alvilágban” című zenés misztériumjátékuk volt, melyre az I. Éljetek Halottak Fesztivál főműsorában került sor. Híre ment, hogy ritkaságszámba menő koncertjeiket nem, mint produkció, hanem mint rituális zene adják elő. Tudatosan nyúlnak az északi sámánizmus világa, a középkori szakrális énekek, vagy éppen az ókori halottas-könyvek imáihoz. A trió első lemezét most készíti.

Weixelbaum Laura – ének, citera, kínai csengettyű, sámándob
Kobza Vajk – ud, pszaltérium, preparált baglama, kithara
Major Balázs – udu, ütőhangszerek

 

2015 (c) Kobza Vajk - Minden jog fenntartva